Mad og vin
En gastronomisk rejse

Mad og vin i Piemonte

De fantastiske råvarer danner grundlaget for et langt og traditionelt italiensk køkken af allerhøjeste kvalitet.  Kombineret med de skønne vine fra Barolo og omegn er scenen sat til en uforglemmelig gourmetoplevelse. 


På tur mellem vingårdene

Fra huset er der kun en lille times kørsel til det berømte Barolo vinområde, hvor man på de små veje nærmest kører mellem vinrankerne. Vinavlerne er er oftest gæstfrie og meget stolte af deres vine, og de fortæller gerne om deres vine og giver selvfølgelig også smagsprøver på de dejlige dråber, før man evt. vælger at købe nogle flasker med hjem. Vi har været rundt på mange gårde og har samlet de bedste erfaringer i en mappe i vores hus.

Barolo

Kongen af Piemonte-vinene. Barolo er fremstillet 100 % af nebbiolo-druen, og det er kun tilladt at dyrke vinstokkene op til 500 meters højde. Kun halvdelen af druerne må bruges, og kun 70 % af druerne må presses. Alkoholprocenten skal være mindst 13.

Det er meget mørke, nærmest uigennemsigtige vine. (Nebbiolo-druen er for Piemonte, hvad cabernet Sauvignon er for Bordaux, og Pinot Noir for Bourgogne).

Barolo må kun produceres omkring landsbyen Barolo i en cirkel på omkring fem kilomter nord-øst- og syd for landsbyen på bakketoppen.
Fem kommuner har ry for at producere de bedste Barolo'er: La Morra, Barolo, Gastiglione Falletto, Monforte d'Alba og Serralunga d'Alba.

Barbaresco

Kongens lillebror. Lagrer to år, heraf et år på egetræsfad, og har en duft af violetter, skovbund, krydderier og marmelade.
Barbaresco produceres på Albas østside omkring de tre byer Barbaresco, Neive og Treiso.

Vinen kaldes ofte for Barolos lillebror. Det er samme drue - nebbiolo - som Barolo'en og samme jordbund, men højene i området er lavere. Det medfører en mindre kraftig vin, som udvikles hurtigere end "storebroderen"

Barbaresco kan være mere elegant end Barolo, og den udvikler sig som regel fint i løbet af fem til otte år efter, at den er tappet over på flasker.

Nebbiolo

En vin med en meget intens farve -  rubinrød med granatrøde nuancer.  Den har en delikat blomsterduft og duft af skovbær på en krydret baggrund og er tør og bestemt i smagen med en delikat, let bitter slutsmag.

Mange Nebbiolo-vine dyrkes også uden for Barolo og Barbaresco-området. De bedste uden for områderne er Nebbiolo d'Alba.

Barbera

En rubinrød vin med frugtsmag som ung, men med smagen mere hen ad blommer, brombær, marmelade og ristede krydderier jo ældre den er. 


De bedste Barbera-vine kommer fra Asti,  Alba og Monferrato (den letteste af Barbera-vinen fra Piemonte - her tillader DOC'en at man blander 15 % andre druer i vinen).

Dolcetto

Druesorten Dolcetto er den mest udbredte i Langhe-distriktet. Det er en lettere vin end Barolo'erne og en vin, man drikker i gode venners lag til hverdag. 

Den har en simpel, men harmonisk smag, og man genkender sig kirsebær og blomme i dens duft. Drikkes som regel ung for at kunne nyde alle smagsnuancer. 

Dolcetto oplever i disse år en mindre renæssance, og den skal drikkes ung. Efter få års lagring bliver den simpelthen for tør i smagen.